Vergi usul kanununa göre kaçakçılık suçu

Vergi usul kanununa göre kaçakçılık suçu

SUÇ: Vergi Usul Kanunu-KAÇAKÇILIK SUÇU

1)Sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme fiili nedeniyle 2008-2013 dönemleri arasında Mükellef için Vergi Tekniği Raporu düzenlenmiştir

2)Mükelleften bilgi ve belge istenmesine rağmen ibraz edilememiştir . Usule uygun olarak defter isteme yazısı mükelleflere verilmiştir.

3)Ticaret sicilinde inceleme yapılan 2008-2009-2010 dönemlerinde ….. ve 2013 döneminde ………. şirket yekilisi olduğundan şüpheli olarak değerlendirilmiştir.

Vergi tekniği raporunda Mükellefin sahte belge düzenlemediği tespit edilmiştir ancak; Mükellef VUK 359/a-2 gereği,”defter kayıt ve belgeleri gizlediği” tespit edildiğinden suç duyurusunda bulunulmuştur.

DEĞERLENDİRME :Vergi Kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter ve belgelerin gizlenmesi, kaçakçılık suçunu oluşturmaktadır. Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi, gizleme olarak kabul edilmektedir Somut olayda varlığı İstanbul 9.Noterliği kayıtlarıyla sabit olan defter ve belgelerin  ibraz edilmediğinden suç oluşmuştur.

SUÇTAN KURTULABİLECEĞİNİZ DURUMLAR : Vergi İncelemesinin Vergi Usul Kanunu’nun 139. Maddesine Uygun Bir Şekilde Yapılmış Olması Vergi incelemesinin esas itibariyle, işyerinde yapılması gerekir. Ancak işyerinin müsait olmaması, ölüm, işin terk edilmesi gibi zorunlu sebeplerle, vergi incelemesinin işyerinde yapılması imkânsız olur veya mükellef ya da vergi sorumlusu talep ederse, inceleme dairede yapılabilir. Somut olay açısından herhangi bir aykırılık söz konusu değildir. Defter ve Belgelerin, Mücbir Sebep Nedeniyle İbraz Edilmemesi Vergi Usul Kanunu’nun 13. maddesinde dört bent halinde sayılan ve dördüncü bentten sonra gelen “gibi” edatı ile kapsamı geniş tutulan mücbir sebeplerden herhangi birinin varlığı nedeniyle defter ve belgelerin ibraz edilememesi halinde, mücbir sebep hali ortadan kalkıncaya kadar suç oluşmaz.

Sizi kurtarabilecek en önemli durum bu. Eğer böyle bir durum varsa ve belgelene bilirse ceza almaktan kurtulabilirsiniz. Vergi Hukuku alanında yoğun olarak çalışan Vergi Avukatı olarak görev alan avukatlarımız bu konuda mükelleflere tavsiye, yönlendirme ve mevzuat(kanun, yönetmelik, tebliğ) hakkında anlık bilgilendirmeler sağlayarak ve hukuki danışmanlık görevinde hukuki tavsiyelerde bulunarak kendilerini ileride çıkabilecek sorunlar ve hak kayıplarını önleme açısından hukuki bakımdan oldukça avantajlı duruma getirmektedirler. Mükellefler açısından, gelecekte karşılaşabilecekleri sorunlar, tecrübeli Vergi Avukatları tarafından Vergi hukuku alanındaki tecrübelerinden yola çıkılarak erken öngörülmekte ve sorun daha başlamadan engellenmekte, mükellefler için haklarını optimum düzeyde korumaları ve elde etmeleri sağlanmaktadır. 


Bu Makaleyi Paylaş