Babalık Davası Nasıl Açılır?

Babalık Davası Nasıl Açılır?

Doğumla birlikte ana ile çocuk arasında kurulan soy bağı, baba ile çocuk arasında kurulabilmesi için Türk Medeni Kanununda  yollar sayılmıştır. Bu yollar; ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmü ve evlat edinmedir.

Bu sayılan yollardan hakim hükmü, babalık davası olarak geçmekte olup evlilik dışı doğan çocuğun veya annesının başvurusuyla çocuğun babasının mahkeme kararıyla hükmen tespit etmek amacıyla dava açmasıdır. Davayı doğan çocuğun annesi açabilir. Eğer ki çocuğa kayyım atanmış ise davayı kayyım da açabilmektedir. Dava babaya açılır, TMK 301/2 uyarınca eğer baba ölmüşse mirasçılarına da açılabilmektedir.

Babalık Davasında Zamanaşımı

2012 senesinde Anayasa Mahkemesine yapılan bir başvuruda TMK 303/2 iptali istenmiştir. TMK 303/2 babalık davasında zaman aşımını düzenleyen bir hükümdü. Bu hükümde çocuk ile başka bir erkek arasında soy bağı ilişkisinin ortadan kalkmasından itibaren babalık davasının 1 yıl içerinde açılması gerektiği belirtilmişti. Anayasa Mahkemesi bu başvuruda bu hükmün iptaline karar vermiştir. Bu iptal kararı üzerine mecliste yeni düzenleme yapmayınca AYM’nin bu kararı 2013 senesinde yürürlüğe girmiştir. Artık babalık davasında zaman aşımı hükümleri uygulanmamaktadır.

Babalık Karinesi

Aynı kanunumuzun 302. maddesinde babalık karinesi düzenlenmiş olup, babalığın karinesi için davalının çocuğun doğumundan önceki üçyüzüncü gün ile yüzsekseninci gün arasında ana ile cinsel ilişki de bulunmuş olması babalığa karine sayılır. Bu karine elbette aksi ispat edilebilir karinedir. Aksini ispatta yük davalı olan babadadır. Eğer baba elindeki delilleriyle çocuğun babası olmasının olanaksız olduğunu veya bir başka erkeğin çocuğun babası olma ihtimalinin daha kuvvetli olduğunu ispat edebilirse, karineyi çürütmüş sayılacaktır. Böyle davalarda yani tarafların ispatla yükümlü ya da karine çürütme ihtiyaçlarının olduğu durumlarda bu karmaşık yapının içinden çıkabilecek deneyim sahibi bir avukata danışmak yahut vekalet vermek yapılacak en mantıklı harekettir.

Babalık Davasında Annenin Mali Hakları

Çocuğun bir baba tarafından tanınmış olmaması ve ananın çocukla doğumdan dolayı kurulan soybağı sebebiyle annenin çocuğun bakımından sorumlu kılınması anne için ekonomik ve manevi gidere neden olmaktadır. TMK 304 annenin babalık davasından babadan hangi giderleri talep edebileceğini yazmıştır. Kanunumuzun bu maddesine göre:

-Doğum giderleri,

-Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftanın geçim giderleri,

-Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler, anne tarafından talep edilebilecektir.

Yine aynı maddenin devamında çocuğun ölü doğması durumunda, giderlerin karşılanmasının talep edilebileceği belirtilmiştir. Anneye tanınan bu hak, mahkeme sürecinde hakim tarafından kendiliğinden gözetilmez. Annenin mahkeme tarafından talepte bulunması gerekmektedir.

Babalık Davasında Nafaka Talebi

Davacı, babalık davası devam ederken nafaka talebinde bulunabilir. Davacı bu talepte bulunduğu takdirde mahkeme bu talebi karara bağlamakla yükümlüdür. Burada karşımıza iki tür nafaka çıkmaktadır. Biri iştirak nafakası, diğeri yoksulluk nafakasıdır. Annenin iştirak nafakası talebine, bu nafakanın somut şartlarının oluştuğuna mahkemece hükmedilirse, olumlu karşılık verilir. Yoksulluk nafakasında ise anne talep edemeyecektir. Talep etse bile talebi reddedilecektir. Çünkü yoksulluk nafakası boşanmanın bir sonucu olup, boşanma neticesinde maddi yönden yoksulluğa düşecek tarafa ödenir. Bu sebeple yoksulluk nafakası babalık davasında ileri sürülemez.

Babalık davasında annenin manevi tazminat talep edebilmesi imkanlar dâhilindedir. Bu imkan, Yargıtay’ın bir kararına göre, eğer ki anne evlenme vaadi yüzünden çocuğun oluşmasına imkan veren cinsel ilişkiye rıza göstermişse ortaya çıkar. Yani Yargıtay manevi tazminata hükmedilebilmesi için evlenme vaadi şartı aramıştır. Manevi tazminat davası babalık davasından bağımsız bir şekilde asliye hukuk mahkemelerinde görülecektir.

Babalık Davasında Görevli Mahkeme

Babalık davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Eğer davacının bulunduğu adli birimde Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi sıfatıyla davaya bakmakla yükümlüdür.

Babalık Davasında Yetkili Mahkeme

 Hukuk Muhakemeleri Kanununa Göre dava, davalının yerleşim yeri mahkemesinde görülecektir. Yani ki babalık davası, davalının yerleşim yeri mahkemesinde görülecektir.


Bu Makaleyi Paylaş