Çek Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır

Çek Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır

Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır

Senet, borç ilişkisi açısından borçlu tarafından, belirtilen tarihte ve belirlenen miktardaki tutarın ödeneceğini taahhüt eden ve ispat aracı olarak kullanılan belgeyi ifade etmektedir. Ticari ve ekonomik hayatta karşılaşılan hukuki problemler arasında senedin vaktinde ödenmemesi yahut da hiç ödenmemesidir. Senetlerin ödeme vakti gelmiş olmasına rağmen ödenmemesi durumunda yapılacak olan işlem senedin alacaklısı tarafından banka aracılığıyla protesto çektirilmesi gerekmektedir.

 

Vadesi Geçmiş Senet Tahsilatı

Senet üzerinde yazan tarihin gelmesi durumunda borç muaccel olmakta yani ödenecek duruma gelmektedir. Borçlu tarafından vadesi gelmiş olan senedin süresinde ödenmemesi durumunda borçlu temerrüde düşmekte ve temerrüt faizi ilgili borç için işlemeye başlamaktadır. Vadesi geçmiş senet tahsilatı, banka aracılığıyla gerçekleştirilen protestonun sonuçsuz kalması durumunda günü geçmiş senetler açısından tahsilat işlemleri için uzman bir avukata başvurulmalıdır. Senedin ödenmemesi halinde - özellikle tarihi geçmiş olan senetlerde- icra müdürlüğünde yasal takip başlatılacak ayrıca senidin borçlusu konumundaki kişinin hacze konu olabilecek taşınmazı veya motorlu taşıtı bulunmakta ise bunlar üzerinde ihtiyati tedbir talebinde bulunulmalıdır.

Senedin Ödenmemesinin Cezası

Senedin ödenmemesi durumunda senet borçlusuna yönelik, yapılan yeni düzenlemeyle herhangi bir hürriyeti kısıtlayıcı cezai yaptırım öngörülmemektedir. Bu durumda borcun ödenmemesi durumunda takip edilecek olan hukuki yol icra kanalları vasıtasıyla borcun ifasının gerçekleştirilmesinin sağlanmasıdır.

Senedin tahsilatı ekonomik ve ticari faaliyetlerin süreklilik göstermesi ve ihtiyaçların anlık olarak değişmesi karşısında büyük önem taşımaktadır. Tahsilat işlemlerini hızlandırmak ve etkin bir çözüme ulaşmak adına hukuk bürosu olarak kadromuzda bulunan uzman İcra İflas Hukuku avukatlarıyla senet tahsilatı açısından uygulama ve teknik boyutlarını detaylı şekilde ele almakta ve müvekkillerin mağduriyetini en aza indirmek adına faaliyet göstermekteyiz.

 

Çek Tahsilatı Nasıl yapılır

Ticari ve iktisadi faaliyetlerde sürekliliğin önem taşımasından dolayı teşebbüsler gerçekleştirecekleri işlemlerde para yerine ödeme aracı olarak kıymetli evrak niteliğini haiz ‘çek’ kullanmaktadır. Kıymetli evrak niteliği taşıyan ve bir ödeme vasıtası olan çek, kayıtsız şartsız bir bedelin ödenmesi amacıyla havale içermektedir. Türk Ticaret Kanunu ve kendi özel düzenlemesi olan Çek Kanunu’nda çeke konulacak olan faiz kaydının geçersiz olacağı belirtilmiştir.

Hukuki açıdan çeki düzenleyen, çeki elinde elinde bulunduran lehdar tarafından ve lehine yapılacak ödemenin muhataba iletilmesiyle çeke ilişkin hukuki ilişki meydana gelecektir. Türk hukukunda ödenecek olan çeklerde muhatabın ancak bir banka olabileceği kanun düzenlemesinde yer almaktadır.

Geçerlilik koşullarını taşıyan bir çekin süresi içinde bankaya ibraz edilmesi, buna karşılık bankanın ilgili çek açısından karşılıksız çıkmasından ötürü ödeme yapmaması durumunda çeki elinde bulunduran meşru hamil çekin üzerine ödenmeme sebebini ve çekin ibraz tarihini yazdırmakla yükümlüdür. Bu işlemden sonra banka düzenleyen adına iadeli taahhütlü mektupla ihtarda bulunarak, hamil olan lehdar adına banka hesabı açmakla yükümlü tutulmuştur. İhtar neticesinde çeki düzenleyen, 7 iş günü içinde çek tutarını ve karşılıksız kalan bölümü gecikme faiziyle birlikte bankaya yatıracaktır. Yukarıda açıklanan görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen çek sahibine karşı icra süreci başlatılabilecek ve icra davası açılabilecektir.

Karşılıksız çek, hamilin elinde bulundurduğu çeki muhataba başvurarak ibraz etmesi neticesinde çekte yazılı olan tarihte ilgili banka hesabında çekte yazılı olan tutarın bulunmamasını ifade eder. Çek tahsilatına icra takibine ilişkin hükümlerin uygulanmasından dolayı ilgililer açısından hukuki sürecin takibi çeşitli sıkıntılar doğurabilmektedir. Açılacak olan icra takibinde hukuki prosedürün eksiksiz olarak yerine getirilmesi ve bu süreçte hak kaybı yaşamamak adına uzman bir icra avukatı vasıtasıyla sürecin takibi tavsiye edilmektedir. Avukatlık bürosu bünyesinde faaliyet gösteren uzman icra avukatlarımız vasıtasıyla kişilerin ve kurumsal şirketlerin çek ve senet tahsilatı konusunda yaşayabilecekleri hukuki sorunları en aza indirmek ve en kısa sürede kesin sonuca ulaştırmak amacıyla hizmet sunmaktayız.

Çek Senet Tahsilatı Cezası

Kanunda yapılan son düzenlemeler çerçevesinde çek ve senede ilişkin hürriyeti bağlayıcı ceza verilmesi uygulamasından vazgeçilmiştir. Bu durumun temeli olarak da kanun gerekçesinde ekonomik suçlarda hürriyeti kısıtlayıcı ceza yerine ekonomik ceza ilkesi benimsenmiş ve ticaret hukukunun ihtiyaç duyduğu şekilde ekonomik devinimin sürekliliğinin korunması amaçlanmıştır. Temel yaptırım olarak çeke ilişkin ‘çek düzenleme’ ve ‘çek hesabı açma’ yasağı uygulama alanı bulmaktadır.

Ülkemiz açısından sorun teşkil eden hususlardan biri de çek ve senet kırdırma olarak ifade edilen kişilerin ya da firmaların çek veya senet üzerinde belirtilen tarihi beklemeden bu alanda faaliyet gösteren yasal yahut da yasal olmayan kişi veya kuruluşlara başvurarak belirli bir komisyon karşılığında ilgili bedelin tahsilini ifade etmektedir. Bu alanda illegal faaliyet gösteren çek senet mafyalarına karşı dikkatli olunması ve işlem gerçekleştirilmemesi kişilerin mağduriyet yaşamamaları adına önem taşınmaktadır. Yasal şekilde faaliyet gösteren factoring firmaları aracılığıyla işlemin gerçekleştirilmesi ilgililere tavsiye edilmektedir.


Bu Makaleyi Paylaş