Haksız Rekabet Nedir?

Haksız Rekabet Nedir?

Haksız rekabet, kişi veya kuruluşlar arasında meydana gelen ve rekabet etiğine uymayan çeşitli tavırlar gösterilmesidir. Hem ticari hayatın düzeninin sağlanması hem de tüketicinin yanılmasını önleme amacıyla hukuk sistemimiz haksız rekabet yasağı getirmiş ve haksız rekabet durumunda yapılacak yaptırımları belirlemiştir.

Haksız rekabet Türk Borçlar Kanununda (TBK) ve Türk Ticaret Kanununda (TTK) düzenlenen bir kavramdır. Ancak buradan ticari işletmelerle ilgili konularda TTK, diğer kişilerle ilgili konularda TBK uygulanır sonucunu çıkarmamak gerekmektedir. Öğretideki ağırlıklı görüş TTK’nin tüm meselelerde uygulanabileceğini söylemektedir.

Haksız rekabet yasağı, ticari hayatın devamlılığı ve güven ortamının sağlanabilmesi anlamında olmazsa olmaz kurallardan biridir. Haksız rekabet çeşitli durumlarda meydana gelebilen bir kavramdır:TTK’nin 55. maddesinde çeşitli haksız rekabet halleri sayılmıştır, ancak unutulmamalıdır ki haksız rekabet halleri bunlardan ibaret değildir.

Haksız Rekabet için sayılan durumlar şunlardır:

  1. Başkalarını veya onların mallarını, iş ürünlerini, fiyatlarını, faaliyetlerini veya ticari işlerini yanlış, yanıltıcı veya gereksiz yere incitici açıklamalarla kötüleme
  2. Gerçek dışı ve yanıltıcı bilgi verme veya bu yolla üçüncü kişiyi rekabette öne geçirme
  3. Aldatıcı reklam yapma
  4. Karışıklığa neden olma
  5. Karşılaştırmalı reklam yapma
  6. Sözleşmeyi ihlale veya feshetmeye yönlendirme
  7. Başkasının ürünlerinden yetkisi olmadığı halde yararlanmak
  8. Ticari sırları ifşa etmek

Rekabetin Korunması ve Haksız Rekabet Farkı

Rekabetin korunması ve haksız rekabet kavramlarının birbirine karıştırılmaması gerekmektedir. Rekabetin korunması konusundaki hükümler Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda yer almaktadır ve bu kanunun amacı ticari hayat içerisinde kişi veya kurumları zora sokacak ve rekabet edebilmeleri imkanını ortadan kaldıracak hamlelerde bulunulmaması için alınan tedbirleri düzenlemektir. Yani bu kanun rekabeti özendirmekte ve rekabetin devamlılığını sağlamaktadır. Oysa haksız rekabet meşru zeminden ayrılmış ve rekabet edileni haksız yere zor duruma düşürme veya rekabet ilkelerine aykırı hareket ederek çıkar sağlama anlamına gelmektedir.

Hukuk Büromuzun Haksız Rekabet Konusundaki Faaliyetleri

Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak ticari hayatınızı sıkıntıya sokan ve haksız bir şekilde rekabet yasağını ihlal eden davranış ve işlemlerden doğan zararlarınızı gidermeyi amaç edinmekte ve bu minvalde uzman avukatlarıyla sıkıntılarınıza çözüm yolları arama gayreti içine girmektedir. Ticaret Hukuku konusunda usta hukukçularımız sorununuzun veya hukuki işinizin üzerine eğilmekte ve sizlere hukuki çözüm şeması çıkarmaktadır. Bu şemada belirlenen rota takip edilmekte ve sorununuz nasıl en kısa sürede ve en etkin şekilde çözülecekse bunu sağlamaya yönelik politika izlenmektedir.

Hukuk büromuz; haksız rekabet konusuna giren aşağıdaki problemlerde bu problemlerle sınırla olmamak üzere yardımcı olmaya gayret etmektedir:

  • Rekabet hukukunun ihlali durumunda oluşan mağduriyetlerin giderilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak
  • Haksız rekabette bulunana gerekli yaptırımların uygulanmasını sağlamaya çalışmak
  • Yargı nezdindeki uyuşmazlıklarda vekil olarak yer almak
  • Rekabet Kurumunun çalışma anlayışına paralel olarak hareket etmek ve belirlenen kurallara riayet edilip edilmediğinin hukuki denetimini yapmak
  • Rekabet Kurumu kararlarının hukuki denetimini yürütmek ve bu kararlara karşı kanun yoluna başvurmak
  • Sözleşmeleri rekabet hukuku çerçevesinde incelemek, gerekli düzenlemeleri yapmak ve yorumlamak
  • Birleşme veya devralma işlemlerinin rekabet hukuku paralelinde değerlendirmesini yapma ve mevcut sıkıntılar konusunda hukuki görüş belirtme

Bu Makaleyi Paylaş