İlamsız İcra Takibi Nasıl Açılır

İlamsız İcra Takibi Nasıl Açılır

İlam, bir davanın mahkemece nasıl bir hükme bağlandığını gösteren belgedir.

İcra hukukuna özgü bir takip şekli olan ilamsız icra takibi, mahkemece verilen bir karar hükmü içeren bir ilama veya ilam niteliğindeki belgeye dayanmayan icra takiplerine denir. Yani ilamsız icra takiplerinde, takipte bulunabilmek için herhangi bir mahkeme hükmüne veya alacağı belgeleyen bir senede ihtiyaç duyulmamaktadır.

İlamsız İcra Takibinin Konusu

İlamsız icra takibinin konusunu bir para alacağı veya teminatlardan oluşan alacaklarla ilgili açılan takipler oluşturmaktadır. İlamsız icra takipleri, ilamlı icra takiplerine oranla daha sınırlı bir konuya sahiptir. İlamlı icra takiplerinin konusu paranın yanı sıra eda yükümlülükleri iken ilamsız icra takiplerinin konusu sadece para ve teminattan oluşan alacaklardır.

İlamsız İcrada Takip Aşamaları ve Süreci

  • Takip talebi
  • Ödeme emri
  • Haciz
  • Haczedilen malların satılması
  • Paranın alacaklıya ödenmesi

İlamsız icrada takip başlatabilmek için herhangi bir belgeye gereksinim duyulmamaktadır. İlamlı icra takibinde icra emri gönderilirken, ilamsız icra takibinde farklı bir usul uygulanmaktadır. Buna göre ilamsız icra takiplerinde icra emri değil ödeme emri gönderilmektedir. İlamsız icra takibi başlangıcı ve devamı borçluya gönderilen taleple birlikte koşullara göre haciz yoluyla, rehnin paraya çevrilmesiyle veya iflas yoluyla sağlanır.

İlamsız İcra Takip Yolları

- Genel haciz yoluyla

- Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu

- Kiralanan taşınmazların tahliyesi

Genel haciz yoluyla takipte alacaklı yetkili icra dairesine başvuruda bulunarak borçlusu aleyhine icra takibi başlatır. İcra dairesi bu süreçte alacaklının takip talebi üzerine borçluya bir ödeme emri gönderir. Eğer borçlu ödeme emrine itiraz ederse takip durur. İtirazda bulunmamışsa takip kesinleşir ve cebri icra yaptırımı halini alır. Takip kesinleştiği anda alacaklıya haciz isteme hakkı doğmaktadır. Sonraki aşama haczedilen malların paraya çevrilmesi olup alacaklıların alacakları oranında paylaştırma yapılır.

Kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla takipte borçlunun direkt icra müdürlüğünde yapılan takibe itirazı mümkün değildir. Takibe itiraz için borçlunun icra mahkemesine başvurması gerekmektedir. İcra mahkemesine yapılacak olan itirazın süresi 5 gündür.

Kiralanan taşınmazın tahliyesi talebiyle de ilamsız icra takibi yoluna başvurulabilmektedir. Ülkemiz açısından mahkeme kararı suretiyle tahliye kararı alabilmek kiraya veren açısından uzun ve zahmetli bir süreçtir. Bu süreci en kısa sürede çözüme kavuşturmak amacıyla ilamsız icra takibi yoluyla borçlunun kira bedelini yasal süreçte yerine getirmediği durumlarda borçluya taşınmazın tahliyesi emri gönderilebilmektedir.

İlamsız İcra Takibine İtiraz

İlamsız icra takibine itiraz yazılı olarak yapılabildiği gibi ayrıca sözlü olarak da yapılabilir ve tutanağa bağlanabilir. İlamsız icra takiplerinde borçlunun yapılan icra takibine itiraz hakkı bulunmaktadır. Yapılacak itirazın süresi 7 gün olarak düzenlenmiştir. Borçlunun icra takibine yapmış olduğu itiraz, ilamsız icra takibini durdurmaktadır. Bunun üzerine alacaklının da itirazın kaldırılmasına yönelik dava açma hakkı bulunmaktadır ve 6 aylık sürede dava açma hakkı kullanılmalıdır. Söz konusu davada ispat yükü üzerinde olan taraf alacaklıdır. Borçlu ilamsız icra takibine itirazda bulunurken, kısmi itirazda bulunabileceği gibi borcun tamamını da inkar edebilir.

İlamsız İcra Takibinde Görev ve Yetki Meselesi

İlamlı icra takipleri kanunda belirtildiği üzere Türkiye’nin her yerinde açılabilen takiplerdir. Buna karşılık ilamsız icra takipleri yalnızca yetkili icra dairelerinde açılabilmektedir. Kural olarak icra takibindeki yetkili merci borçlunun yerleşim yerindeki icra dairesidir. Sözleşmeden kaynaklı para veya teminat alacağı söz konusu ise, sözleşmenin ifa yerindeki icra dairesi yetkili mercidir. Ayrıca taraflar aralarında önceden kararlaştırmış iseler yetkili merci kararlaştırılan yerdeki icra dairesi olmak zorundadır.

İcra takibi avukatlarla yürütülebileceği gibi bireyler kendileri de bu sürecin takipçisi olabilmektedirler. Takip sürecini, İcra İflas Hukuku açısından uygulamada geniş bilgi birikimine sahip avukatlarla hızlı, çözüm odaklı ve hatasız şekilde yürütmek adına alanında uzman avukat kadrosuna sahip olan Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosu’na başvurmanız ve danışmanlık hizmeti almanız faydalı olacaktır. Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, bünyesinde barındırmış olduğu deneyimli ve yetkin icra-iflas hukuku avukatlarıyla hukuki problemlerinizi çözüme kavuştururken, ayrıca müvekkillerine sunduğu danışmanlık ve dava hizmetleriyle gereken memnuniyeti sağlamaktadır.


Bu Makaleyi Paylaş