Kuşkusuz son bir-iki yılda birçok insan ‘’Kredi dosya masraflarını nasıl geri alabilirim?’’, ‘’Hesap işletim ücretini geri alabilir miyim?’’ gibi sorularla internette arama yapmakta, eşine dostuna sormakta hatta telefonla arayıp bu masrafları ve ücretleri geri alma vaadinde bulunan kişilere kanmaktadır. Bu yazımızda bu geri alımın mümkün olup olmadığını ve bu konuda neler yapılabileceğini sizlere aktarmaya çalışacağız.
Dosya Masrafı ve Hesap İşletim Ücreti Nedir?
Kredi dosya masrafı, kredi alınırken bankaların sizlerden tahsil ettiği çeşitli kalemlerin toplamı olan masraflardır.
Hesap işletim ücreti ise, bankaların kredi kartları veya banka kartlarından belirli aralıklarla aldıkları tutarlardır.
Dosya Masrafları Geri Alınabilir mi?
Son süreçte Tüketici Hakem Heyetlerinin bu konuda bankalar aleyhine ve tüketici lehine kararlar vermesiyle beraber masraf ve hesap işletim ücreti iadesi hukuki boyut kazanmıştır. Bu sebeple izlenecek doğru yollarla beraber bu ücretleri geri alabilmeniz mümkün hale gelmiştir.
Borçların zaman aşımına uğraması kuralından dolayı son 10 yıllık banka kesintilerini tahsil edebilmeniz mümkün olmaktadır; bunun yanında avukat masrafları ve çeşitli masraflar da bu alacağınızla beraber bankaya yüklenecektir. Ancak bu alacağın tahsil edilebilmesi için çeşitli hukuki prosedürlerin işletilmesi gerekmektedir. Bu anlamda bir avukat yardımı almanız sizin yararınıza olacaktır. Zira özellikle son aylarda artan ve kim tarafından kurulduğu, işletildiği belli olmayan çeşitli kurumlar bu alacağı sizin adınıza tahsil edebileceği iddiasında bulunmaktadırlar. Bunlara riayet etmemenizi ve oraya vereceğiniz parayı da alacağınızla beraber kaybetmemenizi önermekteyiz.
Avukatlık Kanununun da belirttiği üzere ilgili kanunda sıralanan işler ancak bir avukat vasıtasıyla yerine getirilebilir ve avukatlık mesleğinin görev alanına giren işlere sadece mesleği avukat olanlar bakabilir. Bu sebeple hukuki problemleri meslek edinmiş ve mevzuata hakim olan avukatlar sizlere tek yol gösterebilecek kaynaklardır. Geri kalan kişiler sizlere yanıltıcı bilgiler verebilirler ve hakkınız olan bir şeyi kaybetmenize ve zarara uğramanıza sebep olabilirler.
Hesap İşletim Ücreti ve Kredi Dosya Masraflarını Nasıl Alabilirim?
Bankanız tarafından kesilen bu tutarların geri alınabilmesinin mümkün olduğunu söyledik. Peki bu anlamda hangi işlem sırasını takip etmek ve nerelere başvurmak gerekmektedir? Dilerseniz aşama aşama anlatalım:
Tüketici hakem heyetleri son güncellemeyle beraber 3300 TL ve altındaki işlemlerde görev yaparken dava konusunun değeri 3300 TL’den fazlaysa tüketici mahkemeleri görev yapmaktadırlar. Bulunduğunuz yerde tüketici mahkemesinin olmaması durumunda görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi olacaktır.
4. Tüketici Hakem Heyetleri veya tüketici mahkemelerine başvururken iyi bir dilekçe hazırlamalı ve isteklerinizi doğru bir biçimde ve eksiksiz dile getirmelisiniz. Hukuk sistemimizde yargıç, çeşitli istisnalar saklı kalmak kaydıyla sizin isteklerinizden fazlasına hükmedememektedir.
5. Gerekli yargısal süreçler işledikten sonra ve temyiz aşamaları geçildiğinde karar kesinleşmekte ve lehinize karar verilmesi durumunda alacağınızı artık tahsil etmekte önünüzde bir engel kalmamaktadır. Şunu belirtmekte fayda var ki; tüketici hakem heyetlerinin kararlarına karşı yapılacak itirazlar tüketici mahkemelerine yapılır ve tüketici mahkemelerinin verecekleri kararlar kesindir ve Yargıtay’da temyizi mümkün olmamaktadır.
Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, yukarıda yazdığımız hukuki süreçlerde sizlere danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekte ve uzman kadrosunu sizlere yardımcı olmak anlamında hizmetinize sunmaktadır. Hukuki her türlü meselenizde yanınızda yer alan ekibimiz, tüm hukuki işlemlerinizi yerine getirmekte ve hukuki uyuşmazlıklarınızı lehinize olacak biçimde çözüme kavuşturmak için gayret etmektedir.