Hukukta psikolojik baskı/taciz anlamlarına gelen mobbing, uygulamada karşımıza çalışanın iş yerinde karşılaştığı her türlü baskı ve rahatsız edici davranış ile çalışanı bezdirme uğraşı olarak karşımıza çıkar. Yıldırma amaçlı bu taciz ve baskı yöntemi üst tarafından asta uygulanacağı gibi eşit birimler arasında da kendisini gösterebilir.
Ülkemizde işverenler çoğunlukla mobbingi, işçinin istifa etmesini sağlamak yoluyla tazminatsız işten ayrılmasını sağlamak için uygular. Ancak işçi mobbingin varlığı halinde iş sözleşmesinin derhal feshi için İş Kanununun ilgili maddesine dayanarak iş sözleşmesini feshedip aynı zamanda da kıdem tazminatını almaya hak kazanabilir. Mobbing dediğimiz etik dışı yıldırma politikalarına maruz kalan kişilere haklarını savunmak ve tazmin edebilmeleri için izleyecekleri yargı yolunu öğrenmeleri ve süreci yönetmek için bu alanda tecrübe edinmiş avukatlarla çalışmalarını önermekteyiz.
Hukukumuz içerisinde mobbing özel olarak düzenlenmemiştir. Bundan dolayı, somut olayın özelliklerine göre kanunlarımızdaki psikolojik taciz/baskı düzenlemelerinden biri uygulanacaktır.
Bu düzenlemeler;
“İşveren, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
İşveren, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak; işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdür.
İşverenin yukarıdaki hükümler dâhil, kanuna ve sözleşmeye aykırı davranışı nedeniyle işçinin ölümü, vücut bütünlüğünün zedelenmesi veya kişilik haklarının ihlaline bağlı zararların tazmini, sözleşmeye aykırılıktan doğan sorumluluk hükümlerine tabidir.”
Mobbing Davası Nasıl Açılır?
Mobbingin varlığı için şu unsurlar aranmaktadır;
Mobbingin sayılan bu unsurlarının varlığı halinde işçinin başvurabileceği hakları;
Mobbing davası ile hakkının zedelenmesini önlemek isteyen veya zedelenen hakkının tazmin edilmesini talep eden mağdur, psikolojik taciz/baskının olduğunu ispat etmekle yükümlüdür. Bu ispatta kullanılan delilin kuvvetli olması durumunda ispat yükü karşı tarafa geçecektir.
Mobbing davasında davanın niteliği çalışanın sıfatına göre değişmektedir. Psikolojik tacize maruz kalan kişi devlet memuru ise açılacak dava idari yargının konusu olup, idare mahkemesi aracılığıyla açılır. Eğer kişi özel sektörde çalışıyorsa, olayın niteliğine göre dava için başvuru ya iş mahkemesine göre yapılacaktır ya da asliye hukuk mahkemelerinde görülecektir.
Proaktif Hukuk&Danışmanlık hak ihlaline uğramış kimselerin haklarının ve menfaatlerinin iadesi adına uğraş vermekte olup, mobbing tarzındaki etik dışı yöntemlerin sonlandırılması ve uygulayanların bu yaptıklarının yanına kar kalmaması için özel çaba sarf etmektedir.