Sermaye Şirketlerinin Sona Ermesi
Sermaye şirketlerinin sona ermesi şirketler hukukunda ve uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir süreç olup, Türk Ticaret Kanununda yapılan son değişikliklerle sona erme sebepleri sayılmıştır. Proaktif Hukuk Bürosu, uzman ticaret hukuku avukat kadrosuyla karşılaşabileceğiniz her türlü ticari sorunlarınızı kesin çözüme kavuşturmaktadır. Gelişen ve günden güne büyüyen ekonomik sistem içerisinde şirket avukatına olan ihtiyaç da artmaktadır. Hukuk büromuz, ticaret şirketlerinin kuruluştan tasfiye aşamasına kadar olan süreçte ihtiyaç duyduğu her türlü hukuki danışmanlık hizmetini müvekkillerine sunmaktadır. Kuruluş aşamasında tüzel kişiliğin kazanılması gibi hususlar sermaye şirketlerinin sona ermesinde de tüzel kişiliğin son bulması, belirli kurallar ve usuller dikkate alınarak tasfiye aşamasına geçilmektedir. Anonim şirketlerin sona erme sebepleri aşağıda açıklanmaktadır.
Anonim Şirketlerde Tasfiye
Anonim şirket yukarıda sayılan sona erme sebeplerinden herhangi birinin gerçekleşmesi ile birlikte tasfiye sürecine girmektedir. Şirketin kanun gereğince sona ermesi tasfiye işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte gerçekleşmektedir.
Tasfiye süreci kanunun ilgili maddelerinde düzenlenmekle birlikte şirketin iflası halinde tasfiyenin İcra İflas Kanunu uyarınca iflas idaresi tarafından gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Tasfiyenin amacı şirketin borçlarının ve alacaklarının tespitinin yapılarak şirketin tüm hesaplarının kapatılmasını sağlamaktır. Tasfiye sürecinde tasfiye memurlarının görevleri ve sorumlulukları yalnızca envanter, bilanço çıkarma ya da borçların ödenmesi olmayıp ayrıca vergi hukukundan doğan beyanname verme şeklinde yükümlülükleri de bulunmaktadır.
Şirket Tasfiye Aşaması
Tasfiye sürecinin sona ermesi durumunda şirketin ticaret unvanı, tasfiye ile görevli memurların talebi üzerine ticaret sicilinden silinir, bunun üzerine tescil ve ilan edilme işlemi gerçekleştirilir.
Şirketlerde Ek Tasfiye ve Tasfiyeden Dönülmesi
Tasfiye işlemlerinin tamamlanmasından sonra ek tasfiyenin zorunlu olduğu anlaşılırsa, görevli son tasfiye memurları, pay sahipleri, yönetim kurulu üyeleri ve alacaklılar şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, ek işlemler sonuçlanana dek şirketin yeniden tescil edilmesini isteyebilirler. Ek tasfiye işleminin yapılmasındaki temel amaç, şirkete ait aktiflerin tasfiye işlemlerinde dikkate alınmamış olması ve mal varlığının dağıtımında kanuni yükümlülüklere uyulmaması gibi nedenler yer almaktadır.
Şirketin sona ermesi genel kurul kararıyla veya sürenin sona ermesiyle gerçekleşmişse pay sahipleri arasında paylaşım gerçekleşmediği müddetçe genel kurul şirketin faaliyetlerine devam etmesi kararı alabilmektedir. Ancak kararın alınabilmesi için toplam sermayenin en az %60’ının olumlu oyu gerekmektedir. Tasfiyeden dönülmesine ilişkin olarak genel kurul tarafından alınan kararı tasfiye memuru tescil ve ilan ettirir.