Tarihi Eser Kaçakçılığı

Tarihi Eser Kaçakçılığı

Halk arasında ‘’tarihi eser kaçakçılığı’’ olarak  bilinen bu suç aslında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununda düzenlenen taşınır kültür varlıklarının ticareti ve kaçakçılığı suçudur.

Koruma Kapsamına Giren Taşınır Kültür ve Tabiat Varlıkları

KTVKK (Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu)

Madde-23:

a) Jeolojik, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait, jeoloji, antropoloji, prehistorya, arkeoloji ve sanat tarihi açılarından belge değeri taşıyan ve ait oldukları dönemin sosyal, kültürel, teknik ve ilmi özellikleri ile seviyesini yansıtan her türlü kültür ve tabiat varlıkları;

Her çeşit hayvan ve bitki fosilleri, insan iskeletleri, çakmak taşları (sleks), volkan camları (obsidyen), kemik veya madeni her türlü aletler, çini, seramik, benzeri kab ve kacaklar, heykeller, figürinler, tabletler, kesici, koruyucu ve vurucu silahlar, putlar (ikon), cam eşyalar, süs eşyaları (hülliyat), yüzük taşları, küpeler, iğneler, askılar, mühürler, bilezik ve benzerleri, maskeler, taçlar (diadem), deri, bez, papirus, parşümen veya maden üzerine yazılı veya tasvirli belgeler, tartı araçları, sikkeler, damgalı veya yazılı levhalar, yazma veya tezhipli kitaplar, minyatürler, sanat değerine haiz gravür, yağlıboya veya suluboya tablolar, muhallefat (religue'ler), nişanlar, madalyalar, çini, toprak, cam, ağaç, kumaş ve benzeri taşınır eşyalar ve bunların parçaları, Halkın sosyal heyetini yansıtan, insan yapısı araç ve gereçler dahil, bilim, din ve mihaniki sanatlarla ilgili etnografik nitelikteki kültür varlıkları. Osmanlı Padişahlarından Abdülmecit, Abdülaziz, V. Murat, II. Abdülhamit, V. Mehmet Reşat ve Vahidettin ve aynı çağdaki sikkeler, bu Kanuna göre tescile tabi olmaksızın yurt içinde alınıp satılabilirler.

ÖNGÖRÜLEN CEZALAR

Haber verme sorumluluğuna ve kültür varlığı ticaretine aykırı hareket edenler:

Kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili olarak bildirim yükümlülüğüne mazereti olmaksızın ve bilerek aykırı hareket eden kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bildirimi yapılmamış olan kültür ve tabiat varlığını satışa arz eden, satan, veren, satın alan, kabul eden kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu durumda birinci fıkrada tanımlanan suçtan dolayı ayrıca cezaya hükmolunmaz.

Ticareti yasak olmayan taşınır kültür varlıklarının izinsiz olarak ticaretini yapan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır

Yurt dışına çıkarma yasağına aykırı hareket edenler:

Kültür ve tabiat varlıklarını bu kanuna aykırı olarak yurt dışına çıkaran kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

İzinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapanlar:

Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi,2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Ancak, kazı veya sondajın yapıldığı yerin, sit alanı veya kanuna göre korunması gerekli başka bir yer olmaması halinde, verilecek cezanın üçte biri indirilir.

İzinsiz olarak define araştıranlar, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu fiillerin yurt dışına kültür varlıklarını kaçırma amacıyla veya kültür varlıklarının korunmasında görevli kişiler tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza iki katına kadar artırılır.


Bu Makaleyi Paylaş