Yurtdışı Emeklilik

Yurtdışı Emeklilik

Yurtdışı emeklilik, 3201 Sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamında yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının çalıştıkları veya yurt dışında geçirdikleri sürelerin karşılığında borçlanarak Türkiye’de emekli olabilmelerinin sağlanmasına verilen isimdir.

Yurtdışı emeklilik oldukça kapsamlı, teknik hesaplamalar ve ispatlar gerektiren bir kavramdır. Bu bakımdan hukuk bürolarıyla birlikte hareket etmeniz sizi sonuca daha çabuk ulaştıracak ve usulî yanlışlıklar yapmanızı engelleyecektir. Hukuk bürosu tercihi yaparken muhakkak ilgili konuda deneyimli ve başarılı bir hukuk bürosuyla yola çıkmanız gerekmektedir. Aksi halde hukuki girişimlerinizden fayda alamamanız ve zarara uğramanız söz konusu olacaktır.

Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, yurtdışı emeklilik konusunda uluslararası hukuk departmanını devreye sokarak müvekkillerine hukuki destek vermekte ve süreçleri hızlandırarak etkin çözümler sağlar. Bugüne kadar birçok müvekkilimizin bu alana giren problemlerine çözüm bulan ve başarıya ulaşan hukuk büromuz, yurtdışı emeklilik konusunda şu hizmetleri vermektedir:

  • Hukuki danışmanlık hizmeti vererek yurt dışı emeklilik konusunda teknik hukuki destek vermek
  • Gün hesaplamalarının doğru saptanması adına gerekli belgeleri temin etmek ve bunları sunmak
  • Güncel mevzuatı takip ederek müvekkillerini değişikliklerden haberdar etmek ve bu değişikliklere uygun hareket etmek
  • Kesin dönüş işlemlerinin yapılması esnasında olabilecek pürüzlerin giderilmesi adına çözüm ortaklığı yapılmış yurt dışı hukuk bürolarıyla irtibata geçerek işlemlerin hızlandırılmasını ve gerçekleştirilmesini sağlamak
  • Meydana gelebilecek uyuşmazlıklarda davanın müvekkil lehine sonuçlanması için gereken çabayı göstermek

Ev Hanımlarının Emeklilik Başvurusu

Yurt dışında yaşayan ev hanımları çalıştıkları süreye bakılmaksızın ikamet ettikleri süre karşılığında borçlanabilirler.

Sürelerin Hesaplanması

Süreler hesaplanırken başvuranın statüsüne göre farklı yöntemler kullanılmaktadır.

Bu bağlamda işçi statüsündeki kişilerin çalışma süreleri ve buna ek olarak çalışma sürelerinin aralarında veya sonunda bir yıla kadar işsiz geçirdikleri süreleri, ev hanımlarının çalışma süresine bakılmaksızın yurt dışında ikamet ettikleri süreleri ve esnafların vergi mükellefliği ve arada geçen işsizlik süreleri hesaba katılacaktır.

18 yaşından küçükken çalışılan ve yurt dışında geçirilen süreler süre hesabına katılmaz ve bu sürelerin karşılığında borçlanma yapılamaz. Bunun yanında Türk vatandaşı olmayan birinin de başvuru yapabilmesi mümkün değildir. Bu anlamda Türk vatandaşlığından çıkan kişiler Türkiye’de emekli olma şanslarını kaybetmişlerdir.

Kesin Dönüş

Borçlanmanın ve Türkiye’de emekli olabilmenin mümkün olabilmesi için kesin dönüş yapılmış olması gerekmektedir. Bu kesin dönüş, Türkiye’ye geri dönmek anlamına gelmemektedir. Kesin dönüş, yurt dışında çalışmamak, o ülkeden işsizlik parası ve herhangi bir ikamete dayalı sosyal yardım almamak anlamına gelmektedir. Bu bakımdan kesin dönüşün yapılması emekli maaşı almanın ilk şartıdır.

Kesin dönüş yapıldığının belgelenmesi sonucu, borçlanılacak günler hesaplanır ve eğer yaş koşulu da sağlanıyorsa bu borçlanılan günlerin karşılığı ödenerek Türkiye’de emekli olma imkanı sağlanabilir.

Türkiye’de Sigortalı Olarak Çalışmamış Kişilerin Durumu

Türkiye’de çalışmamış ve tüm çalışma hayatını yurt dışında geçirmiş olan kişilerin de emekli olabilmelerinde herhangi bir hukuki engel bulunmamaktadır. Burada Türkiye’de çalışmış olan kişilere göre oluşan fark Türkiye’de çalışmamış kişilerin doğrudan Bağ-Kur statüsünde değerlendirilmesidir. Çalışan kişilerin sigortalılılık statüleri belirlenirken Türkiye’de son çalıştıkları kurum ve statüye bakılmaktadır.


Bu Makaleyi Paylaş