İşçi Meslek Hastalığında Hukuki Süreç

İşçi Meslek Hastalığında Hukuki Süreç

İşçilerin bel fıtığı vs. gibi meslek hastalığının oluşmasında süreç şu şekilde işlemektedir;

Öncelikle işçinin bu hastalığa yakalanmasındaki şartlar değerlendirilir, yapılan meslekten kaynaklanıp kaynaklanmadığı incelenir, tam teşekküllü hastanelerden raporlar alınır. Kusur oranlarının da belirlenmesi ile bilirkişi incelemesi yapılmakta ve tazminat miktarları belirlenmektedir.

İşçilerin iş kazasına uğramış olması halinde süreç şu şekildedir;

Öncelikle açılabilecek davalar:

  • Ceza Soruşturması ve Ceza Davası
  • Maddi ve Manevi Tazminat Davası
  • Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Açılacak Rücu Davalarıdır.

İşçinin uğramış olduğu kazadan dolayı kolluk görevlileri tarafından soruşturma başlatılmakta, genellikle ölümle sonuçlanan davalarda Cumhuriyet Savcısı tarafından kamu davası açılmasına karar verilmektedir.

İşçinin maddi olarak uğramış olduğu zarar ve geçirmiş olduğu kazadan dolayı maddi tazminat ve üzüntü ve elem yaşadığından manevi tazminat talebinde bulunma hakkı vardır. Bu tip davalarda, işçinin maluliyet oranı (çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü kaybı oranı), işçinin ve işverenin almış oldukları tedbirlere bağlı olarak kusur oranları belirlenmektedir. Kusur oranları neticesinde işçinin tedavi giderleri, bedensel zararlar gibi tüm maddi zararlar hesaplanarak, SGK tarafından karşılanan giderler mahsup edilerek işverene yükletilmektedir.

Manevi tazminat talebinde ise tamamen olayın oluş şekline bağlı olarak işçiler talep edebilmekte, fiil, netice ve aralarındaki nedensellik bağı ve yine kusur oranlarına bağlı olarak hakimce resen tazminat tutarı belirlenmektedir.

SGK tarafından açılacak rücu davaları ise, iş kazası neticesinde işçiye bağlanmış olan gelirler ve yapılmış olan gerekli yardımların kusur oranlarına göre ilgililere rücu davasıdır.

Ayrıca iş kazalarının bildirilmesi sürecinde yahut işverene yüklenen yükümlülüklerin gereği gibi yerine getirilmediği tespit edilirse idari para cezaları da kesilebilmektedir.

Her somut olaya göre kusur oranları neticesinde işverene yüklenecek tazminat ve rücuen tazminat miktarları da değişkenlik göstermektedir.

Bu tip durumları önlemek amacıyla sadece işe girişte sağlık denetiminden geçmesi yeterli görülmemekte, düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca işin ağırlığına göre işçiye sağlanabilecek tüm kolaylıkların sağlanıp sağlanmadığı da göz önünde tutulmaktadır.Bir örnek vermek gerekir ise; bel fıtığı oluştuğunun tespiti halinde işçi başka bir pozisyonda çalıştırılma imkanı varsa, başka bir pozisyona geçirilmesi yoksa sağlık sebepleri nedeni ile iş akdinin feshi söz konusu olmaktadır. Bu gibi durumlarda bize danışırsanız en sağlıklı şekilde işverene külfet getirmeyecek ve hukuki bir problem oluşturmayacak şekilde fesih işlemleri yapılabilecektir.


Bu Makaleyi Paylaş