Kamulaştırma Nedir?
Kamulaştırma, idarenin kamu yararına yapacağı işler sebebiyle gerçek kişilerin veya özel hukuk tüzel kişilerinin taşınmazlarına el koymasıdır.
Kamulaştırma Davaları
Kamulaştırma davaları gittikçe daha sık görülmeye başlanan davalardır. Bunun sebebi kamulaştırmaların son yıllarda artış göstermesi ve kamulaştırmayla ilgili çok fazla yasal düzenlemenin olmaması ve bu yasal düzenlemelerin azlığı sebebiyle uyuşmazlıkların artmasıdır. İdare yani bildiğimiz anlamda devlet, kişilere karşı daha üstün konumda olduğu için yargının tarafsızlığı ilkesinden yararlanılarak zayıf, güçlüye karşı korunmaya çalışılmıştır; bu amaç kamulaştırma hukukunun gelişmesinin temelinde yatan gerekçedir.. Bu anlamda yargı kişiyi idareye karşı korumakla yükümlüdür ve kamulaştırma davası bu gibi ihtilafların mahkeme önüne götürülmesidir.
Kamulaştırmasız El Koyma Nedir?
2010 yılında Yargıtay Genel Kurulunun aldığı kararla hukuk hayatımıza girmiş olan bu kavram, idarenin kamulaştırma prosedürlerine girmeden ve herhangi bir bedel ödemeden özel hukuk kişilerinin mülkiyetine el koyması anlamına gelmektedir. Bu kavramın daha sık kullanılan ismi ise istihkaktır.
Kamulaştırma Aşamaları Nelerdir?
Kamulaştırma işleminde izlenen yol şu şekildedir:
Kamulaştırma Avukatı Ne Yapar?
Kamulaştırma avukatı, müvekkilinin kamulaştırma veya kamulaştırmasız el koyma işleminden kaynaklanan zararlarının giderilmesini sağlamak için uğraşır. Kamulaştırma hukuku daha çok Yargıtay İçtihatları ve mahkeme kararlarından beslenmektedir; bu sebeple en iyi kamulaştırma avukatı, güncel yargı kararlarını takip eden ve müvekkiline bu yargı kararları ışığında destek olan avukattır. Avukat tutmanın en büyük avantajı, hukukun ve kanunların sizlere verdiği haklardan sonuna kadar faydalanmak amacıyla profesyonel destek almaktır. Kamulaştırma avukatı; iptal davalarında, bedel tespit davalarında, idareyle uzlaşma durumlarında sizlere vekillik eder; bunun yanında hukuki görüş bildirerek hukuki konularda danışmanlık yapar ve sizleri aydınlatır.