Miras Avukatı

Miras Avukatı

Miras Nedir?

Miras, ölen kişinin geride bıraktığı mal, para ve borçlardır. Miras hukuku ise bu geride kalan terekenin mirasçılar arasında nasıl paylaştırılacağını açıklayan hukuk dalıdır. Miras hukuku alanına giren konularda hukuki destek sunan, uyuşmazlıklarda vekillik eden avukatlara ise miras avukatı denir.

Yasal Mirasçı ve Atanmış Mirasçı 
 

Hukukumuzda iki tür mirasçı bulunmaktadır: Atanmış mirasçı ve yasal mirasçı.

Yasal mirasçılar kanunun ön gördüğü, miras bırakanın miras sözleşmesi veya vasiyetnameyle atamadığı mirasçılardır. Kanunumuza göre ölen kişinin ana rahmine düşen çocuğu tıpkı diğer çocukları gibi mirasçıdır. Yani çocuğun mirasçı olabilmesi için ana rahmine düşmesi yeterlidir. Yasal mirasçılar 3 zümreden oluşur:

  • 1. Zümre: Miras bırakanın alt soyu (çocukları, torunları, torunların çocukları...)
  • 2. Zümre: Miras bırakanın annesi, babası, kardeşi, yeğenleri, yeğenlerinin çocukları, yeğenlerinin torunları...
  • 3. Zümre: Miras bırakanın büyük babası, büyük annesi, bunların çocukları(amca, teyze, hala, dayı), bunların torunları (kuzenler), kuzen çocukları…

Devlet de birinci zümre mirasçıdır. Miras paylaştırılırken zümre sırasına göre hareket edilir ve ancak bir zümrede kimse yoksa sonraki zümreye geçilir.

Atanmış mirasçı ise ölen kişinin ölmeden önce tayin ettiği, vasiyetname veya miras sözleşmesiyle belirlediği kişilerdir.

Saklı Pay Nedir?

Miras bırakanın tereke üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunamaması ve miras hakkı olan kişilerin paylarına haksız müdahale olmaması için Medeni Kanunumuzun ön gördüğü sisteme saklı pay denir.

Miras bırakacak kişi bu saklı paylara dokunmamak kaydıyla istediği gibi mal varlığı üzerinde tasarrufta bulunabilir. Ancak çeşitli durumlarda saklı pay sahiplerinin paylarına müdahale edebilir. Bu durumlar:

  • Saklı pay sahibinin, miras bırakana veya yakınlarına ağır suç işlemesi
  • Saklı pay sahibinin, miras bırakana veya onun ailesine aile hukukundan doğan görevlerini yerine getirmemesi

Bu iki durumdan biri gerçekleşmişse miras bırakan saklı pay sahibini mirasçılıktan çıkarabilir. Saklı payını kaybetmiş kişi; eğer miras bırakan mirastan çıkarma gerekçesinde haklıysa payını isteyemez ve tenkis davası açamaz.

Reddi Miras  

Mirasçılar, mirasçı olduklarını öğrendikten sonraki 3 ay içerisinde bu mirası reddedebilirler. Bunun için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ret beyanının sunulması gereklidir. Eğer ölen kişinin borçları mal varlığından fazlaysa miras, kendiliğinden reddedilmiş sayılır; bu durumda mirası kabul edecek kişinin mirası kabul ettiğine dair ayrıca beyanda bulunması gerekir.

Eğer miras reddedilirse ve ölen kişi iflası gerektirecek bir durumdaysa, sulh hukuk mahkemesi mirası tasfiye eder ve kişinin borçlarını öder; borçlar ödendikten sonra geriye mal varlığı kalırsa mirasın reddedildiğine bakılmaksızın kalan kısım mirasçılar arasında bölüştürülür.

Veraset İlamı

Mirasçılık belgesi de denen bu belge mirasçıların tespitini ve mirasın nasıl dağılacağını gösterir. Önceden sadece sulh hukuk mahkemelerinden alınabilen veraset ilamı, son yapılan kanun değişikliğiyle beraber noterden de alınabilen bir belge olmuştur. Veraset ilamı sizin hak sahibi olduğunuzu kanıtlar ve terekenin payınıza düşen kısmıyla ilgili tasarrufta bulunmanızı sağlar. Veraset ilamı almış kişi veraset ve intikal vergisini ödeme durumuna gelmiş olur.

Veraset ilamına mirasçılardan herhangi biri başvurabilir, hepsinin başvurmasına gerek yoktur.

Evlatlığın Miras Hakkı

Evlat edinilen kişi tıpkı soy bağı varmış gibi alt soy sayılır, birinci zümredendir ve saklı pay sahibidir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Miras Hakkı

Evlilik dışı doğan ve babayla arasında soy bağı bulunan çocuk yasal mirasçıdır.

Eşin Miras Hakkı Ne Kadardır?

  • Ölen kişinin sağ kalan eşinin miras payı, eğer çocukları varsa mirasın dörtte biridir.(1/4)
  • Eğer çocuk yoksa ve miras bırakanın üst soyu hayattaysa; eşin miras payı, mirasın yarısıdır. (1/2)
  • Eğer miras bırakanın alt soy ve üst soyu hayatta değilse ve 3. zümre hayattaysa eşin miras payı, mirasın dörtte üçüdür. (3/4)

Boşanılmış eşin miras hakkı yoktur. Boşanma davası sürerken kişi ölmüşse; eşinin miras hakkı vardır.

Vasiyetname Nasıl Hazırlanmalı?

Vasiyetnameler üç şekilde hazırlanabilir:

  1. Sözlü
  2. Yazılı
  3. Resmi Şekilde

Sözlü vasiyetname ancak başka imkanın olmadığı durumlarda geçerlidir ve en az 2 tanığa yapılmış olması gerekir.

Yazılı vasiyetname ise kişinin kendi el yazısıyla hazırladığı ve imzaladığı vasiyetnamedir.

Resmi vasiyetname ise noterde veya sulh hukuk mahkemesinde onaylatılan vasiyetnamedir.

Vasiyetnamede hukuki sorunların meydana gelmemesi için ve ileride sıkıntı yaratacak durumların oluşmaması için mutlaka bir avukata danışılması gerekmektedir.

Miras Avukatı

Miras hukuku alanına giren ve hukuksal destek gerektiren her konuda uzman bir miras avukatından yardım almalısınız. Miras avukatları, mirastan doğan uyuşmazlıklarda müvekkilinin  hukuki menfaati için uğraşmaktadır. Bunun dışında veraset ilamı, vasiyetname gibi hukuki danışmanlık gerektiren konularda da danışmanlık hizmeti verir.

Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak miras hukuku alanına giren her sorununuzda uzman miras avukatlarımızı hizmetinize sunuyoruz.

 


Bu Makaleyi Paylaş