Mağdur, kendisine karşı işlenen suç nedeni ile doğrudan zarar gören kişi ya da bu nedenle ekonomik kayba uğrayan kimsedir.
- Mağdurun Soruşturma Evresindeki Hakları
- Cumhuriyet savcısından delillerin toplanmasını isteme hakkına sahiptir.
- Soruşturmanın gizlilik ve amacını bozmamak koşuluyla Cumhuriyet savcısından belge örneği isteme hakkına sahiptir.
- Vekilinin bulunmaması durumunda, cinsel saldırı suçu ile alt sınırı beş (5) yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda bağlı bulunduğu baro tarafından avukat görevlendirmesi isteme hakkına sahiptir
- Vekili aracılığıyla soruşturma belgelerini, muhafazaya alınan ve el konulan eşyaları inceletme hakkı bulunmaktadır.
- Cumhuriyet savcısının takipsizlik (kovuşturmaya yer olmadığına dair) kararına kanunda yazılı usule göre itiraz etme hakkı bulunmaktadır.
- Mağdurun Kovuşturma Evresindeki Hakları
- Duruşmadan haberdar edilme hakkı bulunmaktadır.
- Kamu davasına katılma hakkı bulunmaktadır. Mağdur, ilk derece mahkemesindeki kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar şikayetçi olduğunu bildirerek kamu davasına katılabilir.
- Tutanak ve belgelerden örnek isteme hakkına sahiptir.
- Tanıkların mahkemeye davetini isteme hakkı bulunmaktadır.
- Vekilinin bulunmaması durumunda, cinsel saldırı suçu ile alt sınırı beş (5) yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda bağlı olduğu baro tarafından avukat görevlendirilmesini isteme hakkına sahiptir.
- Onsekiz (18) yaşını doldurmamış, sağır ya da dilsiz veya kendini ifade edemeyecek derecede malul olması ve vekilinin de bulunmaması durumunda istemi aranmaksızın kendisine bir vekil görevlendirilir.
- Davaya katılmış olma koşuluyla davayı sonuçlandıran kararlara karşı kanun yollarına başvurma hakkına sahiptir.
- Mağdur Kimse Tazminat İsteyebilir Mi?
Mağdur kimse, uğramış olduğu maddi ve manevi zararların tanzim edilmesi amacıyla suçun failine karşı hukuk mahkemelerinde tazminat davası açabilecektir.